Co vás může stát překlep při odesílání platby

Každý ví, že při posílání plateb na cizí účet je důležité správně zadat a důkladně zkontrolovat číslo účtu příjemce.

Ne každému je ale jasné, jaké následky může špatně zadaná platba mít. Pokud totiž omylem odešlete peníze na účet, který je postižen exekucí, nemusíte se ke svým penězům už nikdy dostat. 

Z takového účtu jsou totiž strhávány peníze, které jsou vypláceny věřitelům v rámci exekučního řízení. Jakmile se peníze dostanou na účet věřitele, není již téměř žádná možnost je reálně vymoci.

Bezprostředně po zjištění, že peníze odešly na špatný účet, je třeba jednat opravdu rychle. V prvé řadě se obraťte na banku vyplněním formuláře s žádostí o vrácení neoprávněně přijatých peněz. Pokud má příjemce vedený účet u stejné banky jako vy, banka se na něj obrátí přímo. Jestliže má příjemce účet u jiné banky, banka kontaktuje nejprve ji, a ta se potom obrátí na příjemce. Když příjemce peníze nevrátí, máte právo po bance žádat jeho identifikační údaje a spojit se s ním napřímo.

Zjistíte-li od banky, že účet je postižen exekucí, máte možnost se spojit přímo s exekutorem, který exekuci provádí. Zde neexistuje žádný předepsaný postup. Rozhodně budete muset dokázat váš omyl při zadávání platby, např. předložit správné číslo účtu, kde bylo jasné, že šlo o překlep. Exekutor však ani tak nemá povinnost peníze vydat a spoléháte jen na jeho dobrou vůli.

V případě, že peníze již byly odeslány na účet věřitele v rámci exekučního řízení, neexistuje jiná možnost, než podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení. Tato žaloba se podává proti majiteli účtu, na který jste peníze poslali. Půjde ovšem o žalování osoby v exekuci a vaše šance na získání peněz zpět bude tedy velmi nízká.